Szkolenie eliminacja marnotrawstwa – Lean 5S
Wprowadzenie zasad funkcjonowania organizacji opartych na 5S może dać olbrzymie korzyści. Przestrzeganie koncepcji 5S w miejscu pracy gwarantuje wysoką produktywność, wysoką jakość, bezpieczeństwo pracy a co najważniejsze daje niezbędne podstawy do dalszego doskonalenia jakości.
- Strona główna
- Szkolenia
- Szkolenia Lean Manufacturing
- Szkolenie eliminacja marnotrawstwa – Lean 5S
Szkolenie
Eliminacja marnotrawstwa dzięki 5S
W systemie odchudzonej produkcji bardzo dużą wagę przywiązuje się do tego, aby każdy z pracowników zaangażowanych w produkcję miał możliwość obserwowania jak kształtuje się produkcja w każdym momencie ? w jakim stopniu zrealizowano harmonogram produkcji, jaka jest liczba wadliwych produktów itp. Właściwa organizacja pracy oraz zastosowanie kontroli wizualnej umożliwia natychmiastowe reagowanie na wszelkie pojawiające się zakłócenia i opóźnienia produkcji oraz pojawiające się braki. Jedną z zasad kontroli wizualnej jest umieszczenie w dobrze widocznym miejscu wszystkich narzędzi, części i umieszczenie przy każdym stanowisku prostych instrukcji pracy, tak, aby przy pierwszym spojrzeniu stan systemu produkcyjnego był zrozumiały dla wszystkich zainteresowanych. Podstawowym narzędziem jest tu metoda 5S – pięć japońskich określeń rozpoczynających się od litery s, odnoszących się do tworzenia miejsca pracy odpowiedniego dla kontroli wizualnej i odchudzonej produkcji:
Seiri – organizacja – oznacza oddzielenie potrzebnych narzędzi, części i instrukcji od tych, które są niepotrzebne i usunięcie wszystkiego, co zbędne,
Seiton – porządek – oznacza oznakowanie części i narzędzi oraz umieszczenie ich w wyznaczonych miejscach co ułatwia ich wykorzystanie,
Seiso – czystość – oznacza porządkowanie,
Seiketsu – utrwalanie – oznacza częste, nawet codzienne przeprowadzanie seiri, seiton i seiso, w celu utrzymania idealnych warunków w miejscu pracy,
Shitsuke – dyscyplina – oznacza wyrobienie nawyku ciągłego przestrzegania pierwszych czterech S.
Szkolenie dedykowane
sprawdzi się kiedy potrzebujesz przeszkolić większą grupę pracowników
rezultaty szkolenia
Plan szkolenia
Po zakończeniu szkolenia uczestnicy będą:
- rozumieli znaczenie stosowania zasad 5S we wszystkich procesach,
- znali sposób zdrożenia 5S,
- przygotowani na radzenie sobie z oporem podczas wdrożenia,
- wiedzieli w jaki sposób zapewnić utrzymanie raz wdrożonych zasad 5S.
Po zakończeniu szkolenia uczestnicy będą potrafili:
- planować zbieranie danych w taki sposób, aby odpowiadały one na konkretne pytania dotyczące procesów (plany próbkowania),
- analizować zebrane dane w sposób praktyczny, graficzny i ilościowy,
- używać Kart Kontrolnych zarówno w sposób pasywny (monitorowanie procesu) jak i aktywny (rozwiązywanie problemów w procesie),
- zbadać i ocenić system pomiarowy,
- zaplanować eksperyment (wybór czynników i ich poziomów oraz odpowiedniej do sytuacji strategii eksperymentu),
- przeprowadzić eksperyment,
- przeanalizować eksperyment (praktycznie, graficznie i ilościowo) oraz na tej podstawie wyciągnąć praktyczne wnioski,
- przeprowadzić wszystkie niezbędne analizy za pomocą programu Minitab.
Chcesz otrzymać ofertę na to szkolenie?
Wypełnij formularz kontaktowy, a my skontaktujemy się z tobą jak najszybciej.