DOE w odchudzaniu, część druga

Przypomnijmy, że celem eksperymentu było sprawdzenie, czy dodatkowe czynniki, które często uważa się za wspomagające odchudzanie, mogą realnie przyspieszyć spadek masy ciała Adama. 

Część pierwsza znajduje się poniżej: 

Zobaczmy zatem, które z nich pomagały Adamowi w redukcji.

Z praktycznego punktu widzenia z uwzględnieniem struktury uwikłań – aktywnym efektem jest efekt C: czas ćwiczeń. Pozostałe efekty mają niewielki, wręcz pomijalny wpływ na spadek wagi. Ze względu na to, że C jest w interakcji z A: Źródło kalorii, ostatecznie, jako efekty aktywne uznamy efekty A, E i C oraz interakcja AC.

Czynnik                                            Efekt [kg]                                         

A: Źródło kalorii                               0,2813  

C: Czas ćwiczeń [min/tydz]           0,7212  

E: Źródło białka                             –  0,2312 

A *C                                                     0,2063  

R-sq        R-sq(adj

96,68%     95,47%      

Za pomocą tych 4 efektów możemy wyjaśnić 97% zmienności wykreowanej w tym DOE.

  • Efekt A: zmiana standardowo zbilansowanej diety na dietę wysokobiałkową powoduje wzrost średniego tygodniowego spadku wagi o 0,3 kg.
  • Efekt C: Zwiększenie aktywności fizycznej z 150 na 300 minut tygodniowo daje dodatkowy spadek masy ciała o 0,7 kg tygodniowo.
  • Ze względu na to, że czynniki A i C są w aktywnej interakcji AC, końcowe wnioski będą możliwe do wyciagnięcia dopiero po przeanalizowaniu tej interakcji.
  • Efekt E: Przejście z nieprzetworzonych na wysoko przetworzone źródła białka zmniejsza tempo chudnięcia o 0,2 kg tygodniowo. Ten efekt nie jest w aktywnej interakcji z żadnym innym czynnikiem testowanym w tym eksperymencie. Oznacza to, że będzie on przebiegał w bardzo podobny sposób bez względu na to, na jakich poziomach ustawione zostaną pozostałe czynniki testowane w tym DOE.
  • Interakcja A*C: gdy ćwiczeń jest mniej (150 min), dieta wysokobiałkowa praktycznie nie robi różnicy (spadek będzie na średnim poziomie 0,45kg.), ale już przy 300 minutach aktywności, jej wprowadzenie zwiększa spadek masy ciała ze średnio 0,9 do 1,4 kg tygodniowo.

PODSUMOWANIE

Zdecydowanie największy wpływ na tygodniowy spadek wagi ma zwiększenie aktywności fizycznej. Należy przy tym pamiętać, że podczas całego czasu trwania doe Adam utrzymywał deficyt kaloryczny i wypijał ok. 3 litry wody dziennie.

  • 150 minut ćwiczeń tygodniowo = średni spadek ok. 0,4 kg/tydz.
    • Dieta wysokobiałkowa nie daje wtedy dodatkowych korzyści.
    • Wysoko przetworzone białko spowalnia spadek wagi niezależnie od innych czynników.
  • 300 minut ćwiczeń tygodniowo = średni spadek 1,1 kg/tydz.
    • Z dietą wysokobiałkową i nieprzetworzonym białkiem – nawet do 1,4 kg/tydz.

Rodzaj aktywności fizycznej, ilość posiłków dziennie, spożywanie śniadania bądź jego opuszczanie, picie wody z octem na czczo czy suplementacja L Karnityny nie ma wpływu na tygodniowy spadek wagi.

Pytania:

  • Kto może skorzystać z tych wniosków? Czy powielą się dla innych osób?
  • Co ma zrobić Adam, żeby ważyć 70 kg? Ile czasu mu to jeszcze zajmie?
  • Czy rodzaj aktywności bieganie vs rower nie ma znaczenia?
  • Czy ilość posiłków rzeczywiście nie ma znaczenia? Czy jedzenie/niejedzenie śniadań rzeczywiście nie ma znaczenia?
  • Czy picie wody z octem i suplementacja L Karnityny rzeczywiście nie ma znaczenia?

Masz pytania, przemyślenia, coś szczególnie cię zainteresowało? Zapraszamy do dyskusji pod postem na naszym LinkedIn.  Zaobserwuj nas. żeby być na bieżąco. 

Autor: Katarzyna Kornicka i Wojciech Florek, OpEx Six Sigma Master Black Belts